Iskolapszichológiáról

2018/2019-es tanév

Mire való az iskolapszichológia?
Az iskolapszichológia célja az iskolában tanuló diákok és az ott dolgozó pedagógusok mindennapjainak megkönnyítése, a felmerülő egyéni vagy csoportos nehézségek szakszerű megoldása, segítő beavatkozás.
Az egyének és a csoportok (pl. osztályközösségek) életében időről időre felmerülnek kisebb-nagyobb elakadások, konfliktusok – az iskolapszichológus feladata, hogy az intézmény, a diákok és pedagógusok nehézségeinek, konfliktusainak, problémáinak megoldását elősegítse.

 

Hogyan dolgozik az iskolapszichológus?
Az iskolapszichológus segítségét igénybe lehet venni egyéni konzultáció keretein belül tanulási, beilleszkedési zavarok, érzelmi nehézségek (szerelmi bánat, veszteség, krízisek), a kapcsolatokban jelentkező problémák (felnőttekkel, diáktársakkal, partnerkapcsolatban, barátságban), szorongás, pályaválasztási bizonytalanság vagy bármilyen egyéb felmerülő probléma kapcsán. Felkereshetik szülők is nevelési problémák esetén, szintén egyéni konzultáció keretében.

Az iskolapszichológia része a csoportokkal való munka is – osztályok esetében ilyen például a szociometria felmérés, az osztály társas közegének vizsgálata, vagy egyéb felmérő vizsgálatok; előadások, beszélgetések, osztályfőnöki óra keretében zajló önismereti játékok, közösségfejlesztő feladatok; és a 11. évfolyamban választható önismeret modul.

 

Fontos tudnivalók
Az iskolapszichológust (ahogy az összes segítő szakembert) köti a titoktartási kötelezettség, a vele való találkozás pedig önkéntes. A találkozások száma egyéni konzultációk esetében teljes mértékben a problémától függ – lehet akár egy alkalom is, lehet 4-5 vagy annál hosszabb. Alapvetően beszélgetés történik a pszichológusnál, ritkábban játékos feladatok vagy rajzolás, esetleg néhány teszt kitöltése. Egy alkalom 45 perc. Bizonyos esetekben az iskolapszichológus továbbirányítja a segítségkérőket más intézményhez (pl. nevelési tanácsadó).

Iskolánkban dolgozó pszichológus:

 

 

Kovács Andrea

kovacsandreamunkahely (at) gmail.com

 

 

  Elérhető:

 Hétfő: 10.30-16.30

 Kedd, Szerda: 8.30-13.30

 Csütörtök: 11.30-15.00

 Péntek: 8.30-11.00

 

  216-os szoba

 

 Időpont egyeztetés:  

 személyesen vagy a megadott e-mailen